Ingen andre byer i Polen kan prale af ældre skriftlige kilder end Kalisz. De ældste kilder er 1800 år gamle. I det 2. århundrede efter Kristi fødsel fortalte den græske geograf Claudius Ptolemeus tydeligt om en by "Calisia" i hans "Geografioversigt" og denne by er i dag identificeret som Kalisz.

I oldtiden eksisterede en "ravrute", som gik igennem Kalisz og forbandt Østersøen med Romerriget, og allerede da fungerede det daværende Kalisz som en rasteplads for de romerske rejsende på ruten, når de dragende mod nord søgte Østersøen. Uklare spor fra området ved Kalisz, indikerer endda, at området har været beboet om end langt længere tilbage end Ptolemaus fortæller. Forskere mener, at de første beboelser kan være tilbage fra år 8000 før Kristi og - bekræftet af de arkæologiske undersøgelser - at byen har været beboet kontinuerligt lige siden.

I byens historie har adskillige plager, oversvømmelser, brande og oprør samt krige truet byen med udryddelse, men ikke desto mindre har byen overlevet alle katastrofer og er hver gang kommet til at stå stærkere i forhold til omverdenen. I det 11. og 12. århundrede var Kalisz ejet og styret af en slotsfoged, i det 13.århundrede blev byen erklæret hovedstad i et hertugdømme, og siden det 15. århundrede har byen været hovedstad i provinsen. Andre byer nævnt i flæng under samme kategori er Cracow, Poznan, Gdansk, Lvov og mange andre… Under den første preussiske plyndring og ’det store hertugdømme Warszawa’ var Kalisz hovedstad for området. Under Kongerige kongressen (i forbindelse med den russiske plyndring) var Kalisz hovedstad for provinsen, og siden 1837 har Kalisz været hovedstad for Guberniya. Efter 1. Verdenskrig blev Kalisz erklæret hovedstad for det administrative distrikt og i 1975 (indtil 1999) igen hovedstad for provinsen.

Mange hundrede års gamle traditioner omkring oprigtighed og gæstfrihed er en stærk fordel for Kalisz, hvilket forenkler det brede samarbejde med centre indenlands og udenlands. Der er stærk kontakt mellem skolelever, musikere, læger, lærere, officerer, politibetjente, brandmænd, frimærkesamlere og forretningsfolk. Kalisz har søsterbyer i flere lande, og vigtigst heraf er: Hautmont i Frankrig (siden 1958), Heerhugowaard i Holland, Erfurt og Hamm i Tyskland, Kamieniec Podolski i Ukraine, Preston og Southampton i Storbritannien, Adria i Italien, Martin i Slovakiet og Tongeren og La Louviere i Belgien.

Vigtige monumenter: